L’alumnat des Migjorn Gran es mobilitza contra el malbaratament alimentari

Aquesta setmana, l’alumnat del Ceip Franscesc d’Albranca (Es Migjorn Gran) ha realitzat accions per evitar pèrdues alimentàries en dues finques del municipi. Es tracta d’un servei a la comunitat fruit de la sinergia de diferents projectes de quatre entitats de l’Illa (Fons Menorquí de Cooperació, Associació Leader illa de Menorca, Justícia Alimentària i Agència Menorca Reserva de Biosfera).

L’escola des Migjorn Gran és un dels deu centres educatius que formen part de la Xarxa de Centres Cooperants del Fons Menorquí de Cooperació, a través del qual reben suport tècnic per desenvolupar un projecte d’Aprenentatge Servei que des de fa tres anys se centra en la Sobirania Alimentària i el Dret a l’Alimentació. En aquest sentit, l’alumnat des Migjorn Gran visita cada dimecres el mercat agroalimentari del poble per comprar (en col·laboració de l’Ampa del centre) fruita Fora de Sèrie de S’Hort de Son Trèmol. Aquesta setmana, l’alumnat més jove també ha realitzat una espigolada de romanescos a les terres de Fresc i Bo, contribuint així a evitar o reduir les pèrdues i el malbaratament d’aliments que es donen al municipi.

Les famílies pageses d’ambdues finques col·laboren actualment amb el projecte Lluita contra el Malbaratament Alimentari de l’Associació Leader Menorca, finançat amb fons Feader en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de les Illes Balears, a través del qual es recopilen setmanalment dades de pèrdues alimentàries provinents de diverses finques de Menorca. En el marc del projecte, també es promouen accions per prevenir pèrdues d’aliments evitables, com les produïdes per l’excedent alimentari puntual o la imposició sobre els aliments d’estàndards de qualitat que dificulten la seva comercialització.

Les accions d’aprofitament alimentari d’aquesta setmana s’han acabat de complementar amb la Campanya Producte Fora de Sèrie de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera que, en col·laboració amb Justícia Alimentària s’ha posat a disposició de l’escola des Migjorn Gran l’exposició sobre malbaratament alimentari. A través dels productors, s’han repartit Bosses Fora de Sèrie reutilitzables dins les quals s’hi podia trobar fruita i verdura que d’altra manera s’hagués perdut al camp contribuint a la generació d’un major volum de malbaratament alimentari.

Categories: Desenvolupament rural