Resultats obtinguts del Punt de promoció de producte local al Mercat Municipal de Ciutadella

Fruit de la col·laboració entre el Servei de Mercats, Fires i Comerç de l’Ajuntament de Ciutadella i l’Associació Leader Illa de Menorca s’ha posat en marxa el Punt de Promoció de Producte Local al Mercat Municipal de Ciutadella. Aquest punt informatiu ha estat operatiu del 13 de juliol al 13 de setembre de 2022, de dilluns a dissabte de 9 a 13 hores, a la porxada de les carnisseries (local G) del Mercat Municipal a la plaça Llibertat. 

Per poder realitzar aquesta tasca s’ha contractat a una persona que ha gestionat el punt donant la informació que els visitants requerien i coordinant les diferents accions promocionals i de sensibilització que s’hi han dut a terme. 

El punt comptava amb elements estructurals facilitats per l’Associació Leader Illa de Menorca i de materials informatius editats per diferents organismes de Menorca (CIMe, ajuntaments, entitats, etc.). Pel que fa als elements estructurals comptava amb dos dispositius Pop-Up Store cedits a Leader per l’IDI (Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears). Aquests dispositius en format maleta, armari obert, actuen com a botiga temporal i tenen com a objectiu apropar i donar a conèixer el producte local, donant-li el valor afegit que li pertoca.  

Els materials que podien trobar els visitants eren sobre producte i productors locals, també de diferents experiències sensorials entorn al producte local i l’àmbit rural de Menorca. Fulletons, tríptics, banners, cartells, llibrets, opuscles de productes locals com el formatge, la mel, el vi, l’oli, els embotits, l’artesania, etc. de Menorca. Receptaris, mapes amb les ubicacions dels productors (Agroxerxa) i diferents materials a mode de merchandising (bosses de tela, imants explicatius de la temporalitat dels productes del camp de Menorca, ventalls amb receptes menorquines impreses, etc.). Tot aquest seguit de publicacions es trobaven ambientades amb diferents materials expositius (formatges, bòtils de vi, d’oli, de gin, aromàtiques, etc. ). 

Paral·lelament s’ha aconseguit que aquest punt informatiu fos un punt de sinèrgia entre diferents organismes i programes de promoció de producte local d’altres administracions. Així s’hi ha realitzat exposicions, degustacions, presentacions de llibres, etc.

Al següent quadre es detallen les activitats realitzades durant el període d’obertura del punt informatiu:

ORGANISME COL·LABORADORACTIVITAT REALITZADADATAASSISTENTS (persones)
Enjoy Ciutadella (Aj.Ciutadella)Degustació d’albergínies plenes 20/07/2217
Enjoy Ciutadella (Aj.Ciutadella)Degustació de pilotes amb tomatigat03/08/2220
Enjoy Ciutadella (Aj.Ciutadella)Degustació calamars plens08/08/2222
Enjoy Ciutadella (Aj.Ciutadella)Degustació d’oliaigu amb figues17/08/2220
Sa Cooperativa del CampTasts d’olis de Menorca18/08/202212
Marc MollLa Mel i els seus usos (degustació i elaboració cosmètics)20/08/202215
Sa Cooperatvia del CampDegustació d’embotits23/08/2235
Marc MollEls usos alimentaris de les aromàtiques (elaboració de begudes i batuts i degustació)24/08/2225
Consell Regulador de la la Denominació d’Origen del Formatge de MaóDegustació de formatges amb D.O.P Maó-Menorca26/08/2230
Enjoy Ciutadella (Aj.Ciutadella)Degustació tortada31/08/2220
Associació Leader Illa de MenorcaPresentació dels resultats de l’estudi de malbaratament alimentari a Menorca i del recull de receptes de Cuina de Conservació31/08/2220
Consell Regulador de la la Denominació d’Origen del Formatge de MaóDegustació de formatges amb D.O.P Maó-Menorca02/09/2240
AgroxerxaPresentació mapa i App d’Agroxerxa06/09/2215

Valoració i propostes de millora

Podem constatar que el Punt de promoció de producte local ha aconseguit els objectius que inicialment es marcava i ha contribuït a millorar el coneixement sobre el producte local existent a Menorca d’una manera personalitzada i d’acord amb les motivacions dels visitants i dels seus coneixements previs. També ha donat resposta a la necessitat de visibilització de diferents recursos materials i online sobre producte local i artesà i d’activitats i experiències relacionades.

Per tot això dit, volem deixar constància la satisfacció de l’Associació Leader Illa de Menorca i fer públic l’agraïment a l’Ajuntament de Ciutadella per haver cedit aquest espai i haver fet possible aquesta iniciativa, en la que hem pogut compartir alguns dels motius fundacionals de la nostra associació. 

Categories: Desenvolupament rural