Menorca al plat de la joventut arriba al seu final

Amb el final del mes de juny i de la temporada esportiva, arriba també el final del projecte Leader “Menorca al Plat de la Joventut”. Ho feim amb uns resultats d’impacte que denoten un any de molta participació i implicació. En el següent enllaç, es pot veure un vídeo resum de la feina realitzada.

Per segon any consecutiu, l’equip tècnic del projecte Menorca al Plat de la Joventut de l’associació Leader Menorca ha treballat per apropar hàbits alimentaris més saludable i sostenible a la comunitat esportiva en edat escolar i recuperar el valor d’una alimentació lligada al territori. Ha estat un projecte interdisciplinari, en què s’han coordinat multitud d’actors dels àmbits esportiu, familiar, del sector primari de la producció d’aliments, de l’administració i de l’educació. El projecte s’ha dut a terme en coordinació amb l’equip d’acompanyants del programa Integrasport del Servei d’Esports del Consell Insular de Menorca, que des de fa cinc anys, ofereixen un acompanyament integral en el creixement personal d’esportistes en edat escolar, i ha estat possible gràcies al finançament dels fons FEADER en el marc del Programa d’ajudes al desenvolupament rural de les Illes Balears.

Setmanalment, esportistes de diversos clubs esportius de Menorca han pogut gaudir de quatre tipus d’accions. Per una banda, s’han realitzat tallers presencials a peu de pista que han creat espais de reflexió i de presa de decisions col·lectives per tal de millorar l’alimentació quotidiana en l’entorn esportiu. Aquestes intervencions s’han complementat amb xerrades familiars, en què s’han apropat eines i recursos a les mares i els pares, per acompanyar-los a l’hora de posar en pràctica els valors de la sostenibilitat alimentària. Tant els tallers com les xerrades, i també altres esdeveniments com competicions, jornades i celebracions esportives, s’han abastit d’aliments frescos, locals i de temporada (especialment de fruita, però també iogurts, pa i pastes i un poc d’embotit) en forma de berenars i berenetes saludables i sostenibles. A més, enguany, les i els esportistes han pogut gaudir d’entrenaments peculiars realitzats a les finques de cultiu, col·laborant amb les pageses i pagesos per fer les collites corresponents de cada temporada, posant especial èmfasi a l’excedent alimentari i a l’esforç humà que requereix treballar al camp.

Les dades d’intervenció i de participació denoten un any ple d’activitat: més de 30 clubs esportius implicats, 45 tallers amb esportistes, 11 xerrades amb famílies, 14 entrenaments en finques de cultiu, més de 30 berenetes saludables… i un impacte total de més de 2.600 persones que d’una manera o altra, per un costat o un altre, per un mitjà o un altre, han rebut el missatge de la importància de seguir una alimentació saludable i sostenible, i les eines per posar-lo en pràctica.

Un cop més, des de l’equip de Leader Menorca volem fer arribar en nostre agraïment a totes les persones que s’han vist implicades en el projecte. Vos convidam a visualitzar aquest vídeo resum del projecte i a que el compartiu en el vostre entorn. Gràcies i fins ben aviat!

Categories: Desenvolupament rural